категорії: стаття

Карась Володимир Федорович

теґи: Карась В. Ф.

 

Karas

 

Заслужений художник України.

Член Національної спілкі художників України.

Лауреат літературно-мистецької премії

імені Любові Забашти.

 

       Володимир Федорович Карась народився в 1944 р. на Чернігівщині. В 1966 р. закінчив Заочний університет мистецтв у м. Москва. З 1976 р. член Національної Спілки художників України, учасник більше 30 Всеукраїнських та зарубіжних виставок.


    В різні роки працював керівником студії образотворчого мистецтва та художником будинку культури в м. Прилуки, старшим майстром, головою художньої ради, головою правління художніх майстерень в м. Прилуки.

Згодом Головою ревізйної комісії, членом Правління і художної Ради обласної Чернігівської організації Національної Спілки художників України.
    Відбулося більше 14 персональних виставок творів художника.

 

    Автор багатьох статей на теми образотворчого мистецтва. Його творчі роботи багаторазово друкувалися в журналах, газетах, буклетах. Вийшли три художні альбоми, декілька каталогів, що повністю присвячені творчості художника. Митець працює в техніці гравюри, літографії, пастелі, акварелі, графіки а також в мішаній техніці.

 

    KarasТворчі роботи багаторазово репрокувалися в журналах, газетах,  буклетах. Вийшли три художні альбоми, що повністю присвячувачині творчості художника, декілька каталогів.


      В 1999 році за значний особистий внесок у розвиток української культури, вагомі творчі досягнення йому присвоєно почесне звання «Заслужений художник України».

 

     Здійснив творчі поїздки на Кавказ, в Індію, до Єгипту та ін.
Ім'я, біографічні дані про В. Ф. Карася та його творчість занесено до Енциклопедії «Слово о полку Ігоревім» (1995, С.-Петербург) та до Енциклопедії сучасної України (2000, Київ).
       Карась В. Д. як професійний художник занесений до «Єдиного художнього рейтингу» (в м. Москва), де ввійшов в групу митців, що посіли четверте місце серед 42000 художників (з XVIII по XXI ст.).

 

    Творчі роботи експонувались в містах: Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Чернігові, Прилуках, Ніжені, Новгород-Сіверську. (Україна) В Москві, Магнітогорську, Златоусті, Волгодонську, в порту Тіксі (Росія). В Мінську, Гомелі, (Білорусія).

 

     Музеї та картинні галереї, де знаходяться твори митця Карася В. Ф:

Волгодонська картинна галерея,

Дирекція художніх виставок Російської Федерації, Златоустівський художній музей,

Магнітогорська картинна галерея,

Міністерство культури України,

Міністерство культури Російської Федерації, Новгород-Сіверський музей-заповідник «Слово о полку Ігоревім»,

Посольство Індії в Україні,

Тіксінський художній музей,

Семипалатинська картинна галерея,

Чернігівський художній музей, приватні картинні галереї у Франції, Ірландії, Індії та ін.

Понад 30 творів В. Ф. Карася експонувались в Національному палаці «Україна» в м. Києві на Всеукраїнському фестивалі народного та професійного мистецтва.


    У 2007 р. в журналі «Дніпро» Національної спілки письменників України надруковано 32 репродукції з його творчих робіт.
Карась В. Ф. є автором ілюстрацій більше чим до 10 книжок письменників та поетів України, зокрема багатьох поетів міст Чернігова та Прилук.


    В листопаді 2007 р. як видатний діяч культури і мистецтва став стипендіатом Чернігівщини.

 

     В 2007 р. Карасю В. Ф. присвоєно звання лауреата літературно-мистецької премії

імені Любові Забашти.

 

     Сьогодні майстер продовжує відтворювати чарівну природу сьогодення та історичне минуле своєї рідної землі. Як митець, він не байдужий до культури та історії свого народу, взагалі, до проблем людини, її вічного взаємозв'язку з Космосом. Володимир Федорович прагне утверджувати в своїх творах красу людини і вірити в Мудрість людства. Сьогодні він живе та працює в м. Прилуки.

Картини художника можна переглянути на сайті http://vkaras.pryluky.net

Karas